בריחת שתן

בורח לך ?

הגיע הזמן שתחזירי לעצמך את השליטה בגופך.

אחת ולתמיד!

כמה עובדות על בעיית אי השליטה, דחיפות ותכיפות במתן שתן

אי שליטה  במתן שתן, היא תופעה שכיחה הקיימת בדרגות חומרה שונות, שנשים נוטות להדחיק. עובדה – מחקר שנערך בארה"ב העלה כי אחת מתוך ארבע נשים הסובלות מהבעיה, לא שוחחה על מצבה עם גורם רפואי כלשהו, ואחת מבין עשר נשים מאמינה שאין פתרון רפואי. דעה רווחת היא כי אי שליטה במתן השתן הנה מחלה הקשורה בזקנה: לא נכון. נשים בכל הגילאים חשופות לבעיה , החל בנשים צעירות(גם כאלה העוסקות בספורט), נשים הרות, נשים בגיל המעבר בתקופת המנופאוזה ועד נשים בגיל מבוגר. 

בעיית אי השליטה בשלפוחית מסווגת ל- 3 סוגים עיקריים (או שילובים שלהם):
בריחת שתן במאמץ- איבוד שתן בלתי רצוני המתרחש במהלך פעילות פיסית, וסיבתו לרוב הנה צניחת צוואר שלפוחית השתן, הנובעת מהתרופפות של שרירי רצפת האגן. אם זה קורה לך כשאת מתעטשת, משתעלת, צוחקת או בזמן הליכה, התעמלות או במעבר פתאומי מישיבה לעמידה, סימן שיש לך בריחת שתן במאמץ. 60% מן הנשים הסובלות מאי שליטה בשלפוחית השתן, סובלות מסוג זה של בעיה. בריחת שתן המלווה בדחיפות ו/או תכיפות- איבוד שתן בלתי רצוני, הנובע מדחף פתאומי, עשוי לגרום לבריחת שתן ברגע שאת חשה בצורך להטיל שתן. דליפת שתן המלווה בדחיפות נגרמת בשל שריר שלפוחית הפעיל יתר על המידה, ולא מהתרופפות שרירי רצפת האגן.בריחת שתן המלווה בתחושת עודף- איבוד שתן בלתי רצוני , בכמויות קטנות המתרחש לעיתים
קרובות ומלווה בתחושה ששלפוחית השתן אינה מתרוקנת.  מהו הפקידה של רצפת האגן בתהליך הטלת השתן?
רצפת האגן הנשית מורכבת משכבת שרירים המזכירים בצורתם ערסל, המתוח בין עצם הזנב  מאחור לחזית אגן הירכיים מלפנים (עצם הפוביס), ומחזיק בתמיכה, את אברי הרבייה, הנרתיק ושלפוחית השתן.בקצהו האחורי עוברים המעי הגס ופי הטבעת. התרופפות שרירי רצפת האגן, עשויה לגרום לצניחת האיברים הפנימיים, לפגוע ביכולת  השליטה על פעולות המעיים, ולגרום ל"בריחת" שתן במאמץ. כך, למשל, התנועה היוצרת לחץ על השלפוחית (כגון שיעול), עלולה לגרום לשופכה לאבד את תמיכתה, ולאפשר לשתן לדלוף החוצה. גורם נוסף ופחות שכיח לבעיית בריכת שתן במאמץ, הנו מצב רפואי  המכונה –ISD כשל שריר הסוגר הפנימי, הממוקם בתוך צינורית השופכה ומחזיק את השופכה סגורה עד למתן השתן. ברגע ששריר זה מרפה אחיזתו- הוא מאפשר לשתן לצאת.

גורמי סיכון ונתונים
בעיית בריחת שתן במאמץ אינה בהכרח חלק מתהליך ההזדקנות, ובין מקדמי הסיכון נמנים: הריון ולידות, מנופאוזה או ירידה ברמת ההורמון אסטרוגן, השמנת יתר, עישון, ניתוחים קודמים ומצבים נוירולוגים שונים. שכיחות התופעה גוברת עם הגיל, וכתוצאה מכך- אחת מכל ארבע נשים מעל גיל 35 תסבול מבעיה של אי שליטה במתן שתן בדרגות חומרה שונות.

קבוצת הנשים בגילאי 45-55  הנה קבוצת הגיל בעלת הסיכון הגבוה ביותר ללקות בבעיית בריחת שתן במאמץ.
לעיתים קרובות מופיעה אי שליטה בדליפת שתן במאמץ אצל נשים הרות, או לאחר לידה. 20% מהנשים סובלות מאי שליטה בדליפת שתן במאמץ לאחר לידה.

מתיחת שרירי רצפת האגן, כתוצאה מהריון ו/או לידה, כמו גם מצב של חוסר איזון הורמונאלי בנשים בגיל המעבר המתנסות במנופאוזה- גורמת להתפוררות השרירים, שינוי במבנה הואגינלי והשרירים הסביבתיים, וכתוצאה מכך, לדליפת שתן במאמץ.
ספרי לרופא, זהו הצד הראשון לפתרון על ידי התאמת טיפול נכון, ניתן להשיב את מלוא השליטה לחייך.

השלב הראשון הינו שיחה גלויה עם רופא נשים מומחה בתחום רפואת רצפת האגן, ממנו ניתן ללמוד על הנושא, ולשמוע המלצה על הגישה הטיפולית המתאימה, עד לריפוי המיוחל. אל תתביישי, דברי עם רופאך. לאחר דיון בהיסטוריה הרפואית שלך ובסימפטומים, קרוב לוודאי שהרופא יבדוק ויפנה אותך לביצוע בדיקות שתן ואולי בדיקות נוספות, החיוניות לדיאגנוזה מדויקת ופסילת בעיות אחרות, ביניהן דלקת בדרכי השתן או השפעה של תרופות מסוימות.

מהן אפשרויות הטיפול הקיימות?           

תרגול שרירי רצפת האגן:
בגישה זו, תלמדי דרכים חדשות לשלוט על שלפוחית השתן ועל השרירים המשתתפים בפעולת הטלת השתן. זאת ע"י ביצוע תרגילי "KEGEL" המחזיקים את שרירי רצפת האגן.


גישות נוספות העשויות לשמש במשולב או בנפרד הינן:

ביו משוב- תהליך המסייע לך לשלוט על תפקידים שונים של הגוף ע"י הגברת המודעות שלהם.
גירוי חשמלי- המסייע לתרגול שרירי רצפת האגן על ידי בידוד השרירים המתאימים.
טיפול תרופתי- במקרים מסוימים, ניתן לטפל באי- שליטה, באמצעות טיפול תחליף הורמונאלי.
ניתוח או טיפול כירורגי- התערבות כירורגית מומלצת כאשר גישות טיפוליות אחרות לא צלחו. 
התערבות כירורגית ככלל, עשויה להביא לתוצאות האמינות וארוכות הטווח ביותר. נקודות שכדאי להעלות ולברר במהלך השיחה עם רופאך: מידת השפעת הטיפול הנבחר על חייך ועל שגרת יומך, מידת יעילות הטיפול, כמה זמן "יחזיק" הטיפול מעמד, האם מדובר בטיפול אחר או בסדרת טיפולים וכמה זמן זה ייקח, וכמובן האם קיימות השפעות לוואי.

על שיטת הטיפול היעילה ביותר- שיטת    TVT:
TVT-O  TVT-Secure, TVT-Ajust, , TVT – Monarc, TVT – MiniArc

נשים רבות חוששות ובצדק, מן הכאב הכרוך בניתוח ומתהליך ההחלמה ממנו.
כיום אינך צריכה לחשוש עוד. קיימת שיטה מתקדמת ויעילה ביותר שיטת TVT  , המוכרת על ידי משרד הבריאות, ונכללת בסל הבריאות. שיטת TVT – " הסרט הואגינלי ללא לחץ",          הינה שיטת טיפול לפתרון בעיית בריחת שתן במאמץ. הטיפול כרוך בהתערבות כירורגית (ללא ניתוח הכרוך בפתיחת בטן, וללא צלקות בטניות לא אסתטיות), נמשך 20 דקות בלבד ומאפשר לך להשתחרר לביתך במהרה, כאשר ההחלמה כולה מושלמת תוך מספר ימים בלבד. נכון להיום, יותר מ-1.000.000 מטופלות ברחבי העולם כולו טופלו בשיטת ה-TVT המבטיחה כ-90% הצלחה.


כיצד פועלת שיטת TVT ? 

אצל נשים הסובלות מאי שליטה במתן השתן כתוצאה ממאמץ, רצפת האגן אינה מסוגלת לתמוך בשופכה, במצב הרצוי. בשיטת TVT יוצרים תמיכה למרכז צינור השופכה על ידי החדרת סרט סינטטי המקיף את אזור הסוגרים, דרך הנרתיק, תוך התאמה אישית בהתאם למידת הדליפה שלך. הסרט תומך בשופכה במהלך תנועות חדות, כגון שיעול או התעטשות ומאפשר שמירת שופכה סגורה, ומניעת בריחת שתן לא רצויה. שלא ככל התערבות כירורגית אחרת, לא נדרשים בשיטת TVT , חוטים לתפירה או עוגנים לעצם.

מה נדרש ממך במהלך הטיפול בשיטת ה- TVT   
כיוון  ששיטת ה- TVT הינה זעיר פולשנית, ניתן לעשות אותה בהרדמה מקומית, אזורית או כללית לפי בחירת הרופא והמטופלת.
בניתוחים רגילים, נבעו מרבית הכאבים שלאחר הניתוח, מפתיחת דופן הבטן בחתך רחב, ומפגיעה ברקמות שרירים רגישות ובמוקדי עצבים. הטיפול בשיטת  TVT הינו זעיר פולשני וכרוך בחתך מזערי בדופן הואגינה, עובדה החוסכת ממך כאבים, צלקות וזמן יקר. ההתאוששות מהירה וההחלמה כולה מושלמת תוך מספר ימים בלבד!


האם שיטת TVT מומלצת גם עבורי?

הדרך הנכונה ביותר לדעת האם הטיפול מתאים לך, היא להיוועץ ברופא מומחה. טיפול זה מתאים למרבית הנשים ואף לנשים אשר נותחו בעבר במסגרת טיפול באי שליטה בדליפת שתן או נשים הסובלות ממשקל יתר.
מה אופי ההחלמה?
לאחר מספר שעות שהייה בחדר ההתאוששות, תוכלי בדרך כלל ללכת הביתה באותו יום. במהלך השבועות הראשונים שלאחר הטיפול, תתבקשי להימנע מהרמת חפצים כבדים.

מהם הסיכונים הכרוכים בשיטת TVT ?    
סיבוכים לאחר הליך TVT נדירים ביותר. מרביתם קשורים למיקום לא נכון או בעיה טכנית כלשהי המתגלה לאחר הניתוח. הסיבות לכך יכולות להיות:

הגדלה לא טובה / חשיפת הסרט:

תופעה זו נדירה ביותר, מאחר שחומר הסרט (פוליפרופילן) מאפשר לרקמות הגוף הסתגלות טובה, ומשמש מזה שלושים שנה כתומך לקיר הבטן בתיקוני בקע.

  • הפרעת שליטה בשתן:
    הפרעות הנובעות מכך שהסרט הודק יתר על המידה. סיכון זה יכול להימנע לחלוטין, אם פונים רק לרופא מיומן ומומחה בתחום וכל בדיקות ההכנה נעשו בתנאים טובים תוך הפעלת לחץ מינימאלי על הסרט. 
  • לטיפול בשיטת TVT יתרונות בטיחותיים רבים:
    זמן טיפול קצר, פולשנות  מינימאלית, זמן התאוששות והחלמה מהירה, סרט העשוי מחומר מוכר הנמצא בשימוש רפואי מזה למעלה משלושה עשורים וללא סיבוכים משמעותיים.

שאלות ותשובות


האם טיפול  TVT כואב?
הרופא אינו נוגע בשרירי הבטן, כך שמדובר בהליך רגיל ופשוט הכואב אך במעט. ניתן לשכך את הכאב ים שעלולים להיות מורגשים לאחר הטיפול, באמצעות כדורי הרגעה רגילים.
האם יהיה עלי לקחת תרופות?
הדבר משתנה מחולה לחולה. לפי הצורך, תתבקשי  ליטול אנטיביוטיקה לאחר הניתוח למשך תקופה קצרה. כדי למנוע דלקות.
מתי אוכל לשוב לפעילות נורמאלית?
תוכלי לשוב לפעילות נורמאלית מיד עם צאתך מבית החולים, ובתנאי שתימנעי באופן הגיוני ממאמץ קשה כגון הרמת משאות כבדים מעבר ל  5-7  ק"ג.

האם אהיה בחופשת מחלה זמן רב?
חופשת המחלה היא בדרך כלל בת 2-4  שבועות. משך חופשת המחלה תלוי גם בסוג המאמץ הנדרש במקום העבודה.

מתי אוכל לחזור לפעילות מינית וספורטיבית?
מומלץ להמתין 4  שבועות לפני ששבים לפעילות מינית או ספורטיבית ולפני שטובלים באמבטיה.

מהן התחושות לאחר הניתוח?
את עלולה לחוש אי נעימות קלה בימים הראשונים, אך היא תחלוף במהרה.

מה עמידותו של החומר ממנו עשוי ה- TVT ?
סרט ה-TVT עשוי מחומר שכבר נמצא בשימושים כירורגים במשך מספר עשורים ואשר שומר על עמידותו במשך הזמן, תוך שהוא מתאים את עצמו לגוף ולתנאיו, ואינו גורם לתגובת דחייה על ידי הגוף.

מה טווח יעילות הטיפול?
בהשוואה לטכניקות ישנות יותר, בהן, עם הזמן מתחדשת דליפת השתן, בניתוח ה- TVT , נשמרות תוצאותיו המוצלחות של הטיפול לאורך שנים רבות.

מי מוסמך לבצע טיפול בשיטת TVT ?  
כיום, שיטת TVT מבוצעת בכל רחבי העולם, על ידי כירורגים המומחים לטיפול בהפרעות במתן שתן- היינו קבוצת הרופאים האורו-גינקולוגים (גינקולוגים המומחים בהפרעות במתן שתן) או האורולוגים שהתמחותם בהפרעות במתן שתן).


האם טיפול TVT יקר?
טיפול TVT מופיע בסל שירותי הבריאות, ולפיכך מכוסה על ידי קופות החולים על פי חוק בריאות ממלכתי. יתר על כן, עם שהיה בת יום אחד בבית החולים. טיפול זה עולה לקופות המדינה פחות מאשר טכניקות כירורגיות אחרות או טיפולים תרופתיים.

האם יהיה עלי לשוב לשם קבלת ייעוץ?
מומלץ לפגוש את הרופא לביקורת כ-4  שבועות לאחר הטיפול.

עכשיו, כשאת יודעת הכול אודות הבעיה ואפשרות הטיפול הטובה ביותר, החזירי לעצמך את החופש שלך ואת טעמם של חיים רגילים ובריאים.

לקביעת תור התקשרו

04-810-2086

או השאירו פרטים

אולי יעניין אותך גם

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם​